• 15.07.2024

Пет ключови гена са виновниците за тежкото протичане на COVID-19

 Пет ключови гена са виновниците за тежкото протичане на COVID-19

Снимка: Монитор

Учени установиха, че пет ключови гена са виновни за по-тежкото протичане на COVID-19 и тази генетична следа трябва да бъде внимателно проучена, за едно по-ефикасно бъдещо лечение, предават Франс прес и Ройтерс.

Агенциите се позовават на научна публикация в сп. „Нейчър“ и на главния автор на разработката Кенет Бейли от университета в Единбург.

Неговият екип анализирал генома на над 2000 пациенти с тежка форма на COVID-19. Сравнявайки го с генетичните данни на здрави хора, били идентифицирани генетичните секвенции, присъщи за хората с тежко боледуване при новата коронавирусна инфекция.

Тези секвенции играят важна роля при имунния отговор на организма в борбата му с патогена.

Били изолирани пет гена IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 и CCR2. Тяхната роля е да кодират протеините, ангажирани в отговора на организма спрямо инфекцията. Теоретично, влияейки върху тези съставки, може да се намали остротата на заболяването.

„В рамките на нашето проучване доказахме, че хората които произвеждат по-големи количества от протеина TYK2 са изложени на по-голям риск от тежи форми на Ковид-19. А на пазара съществува лекарство, което го инхибира“, заяви Кенет Бейли.

Групата медикаменти, които ограничават действието на споменатия протеин са наречени инхибитори на Янус киназа и се използват за лечението на ревматоидния полиартрит.

От друга страна Кенет Бейли сподели, че се провеждат експерименти за лечение със синтетични антитела, за да се ограничи действието на протеина CCR2. Екипът призовава спешно да бъдат тествани инхибиторите върху пациенти с тежка форма на Ковид-19.

Свързани публикации

None found