• 12.12.2023

Петима души загинаха след сблъсък между лодка и кит

 Петима души загинаха след сблъсък между лодка и кит

Петима души са загинали след сблъсък между кит и лодка в Нова Зеландия.

Инцидентът е станал на 10 септември, докато група от 11 души са били на борда на чартърна лодка, по време на орнитологическа експедиция на залива Гуус Бей, северно от град Крайстчърч.

Според показанията на оцелелите, 11 метровата лодка внезапно се обърнала, без никакви предпоставки.

Все още тече полицейско разследване, но по предварителни данни, най-вероятно става въпрос за нелепа случайност, при която лодката е била обърната от кит, който точно е излизал на повърхността.

Версията за кита се потвърждава и от разказ на местна двойка, която само минути преди инцидента видели кит на около 500 метра от инцидента.

„Холът ни гледа право към водата. Гледахме телевизия и погледнах океана. Видях кит, както и лодката. Минути по-късно погледнах отново и видях, че лодката е обърната“ коментира пенсионерът Кевин Андерсън.

Въпреки че по време на инцидента морето е било изключително тихо, спасителните екипи са успели да извадят само шест от пострадалите пасажери. Всички те са с лека наранявания. Телата на останалите петима души са били извадени от водолази. Всички те са открити каютата на лодката.

Сержант Мат Бойс от местната полиция коментира пред „Ню Зийланд Хералд“, че случаят е безпрецедентен за района и огромна трагедия.

Властите нямат данни или информация от очевидци за ранени китове в района след инцидента

Свързани публикации

None found