• 13.04.2024

Пелоси вече определи Байдън като „избрания президент“

 Пелоси вече определи Байдън като „избрания президент“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Камарата на представителите – Нанси Пелоси от Демократическата партия, вече определи кандидата за Белия Дом Джо Байдън като „избрания президент“.

По-рано президентът Доналд Тръмп обяви, че той е спечелил изборите, като до момента няма официално обявен победител.

Пред репортери Пелоси заяви, че е „щастлив ден“ за страната, защото Байдън е решен да обедини хората. Междувременно от щаба на президента Тръмп настояват, без доказателства, че има измами и искат съдът да се намеси.

Сега очакванията са за обявяване на крайни резултати от Пенсилвания. При победа на Байдън в щата той ще има достатъчно електорални гласове да бъде избран за президент. Водеща позиция на кандидата на демократите има в Джорджия, където заради близките резултати ще има повторно преброяване на гласовете.

Официални лица се опитват да внесат яснота и най-вече уверение у нацията, че процесите, които протичат, са съобразени с демократичните принцип в страната.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл застана зад идеята да не се пречи на нормалното протичане на изборния процес.

Онлайн Маконъл повтори призива на Тръмп да не се броят нелегално подадени гласове, но се въздържа от промотиране на консипративни теории от президента за широкоразпространена измама.

Междувременно топ икономическият съветник на Белия Дом Лари Къдлоу увери, че ще има – „мирно предаване на властта“, ако Тръмп загуби.

Свързани публикации

None found