• 25.09.2022

От трибуната на ООН принц Хари предупреди за глобално посегателство срещу демокрацията и свободата

 От трибуната на ООН принц Хари предупреди за глобално посегателство срещу демокрацията и свободата

Снимка: dilura.com

Принц Хари призова хората навсякъде по света да възприемат духа на надеждата на Нелсън Мандела в днешния разделен свят, за да възстановят демокрацията и да оставят по-добро бъдеще за децата, предаде Асошиейтед прес.

От трибуната на ООН по-малкият син на британския престолонаследник принц Чарлз прочувствено разказа как лидерът на борбата срещу апартейда в Република Южна Африка е послужил като вдъхновение за собствения му живот и си спомни за своята майка – покойната принцеса Даяна, предаде БТА.

Днес е Международният ден на Нелсън Мандела. 37-годишният херцог на Съсекс заяви в реч пред Общото събрание на ООН, че снимка на стената му, на която неговата майка се среща с Мандела в Кейптаун през март 1997 г. – само пет месеца преди смъртта си – е „в сърцето ми всеки ден“.

Като баща на две малки деца – 3-годишният Арчи и Лилибет, на 1 година – принц Хари изрази загриженост за планетата, която те и милиони други деца ще наследят.

Светът се намира в „ключов момент“, изправен пред зачестяващи кризи, включително пандемията от КОВИД-19, климатичните промени, малък брой хора, които „използват лъжи и дезинформация в ущърб на мнозина“, „ужасната война“ в Украйна и „отменянето на конституционни права тук, в Съединените щати“, каза той, визирайки неотдавнашното решение на Върховния съд на САЩ, лишаващо жените от конституционното им право на аборт.

„Свидетели сме на глобално посегателство срещу демокрацията и свободата“, които бяха делото на живота на Мандела, предупреди принц Хари.

Той призова хората по света не просто да празнуват Деня на Мандела веднъж годишно, а всеки ден да правят така, че светът да стане по-добро място.

През януари 2020 г. принц Хари и съпругата му Меган Маркъл се оттеглиха като членове на британското кралско семейство и се преместиха в родната на херцогинята на Съсекс Калифорния.

Свързани публикации

None found