• 27.09.2022

Откъде идва новата мутация на COVID-19 Omicron

 Откъде идва новата мутация на COVID-19 Omicron

Снимка: Архив

Ръководителят на техническата група на отдела за спешни заболявания на Световната здравна организация (СЗО) Мария Ван Керхове обяви, че СЗО има подозрения откъде е тръгнала появата на щама „Омикрон“ в изявление за в. „Файненшъл Таймс“, информира БНР.

Според една от разглежданите хипотези щамът може да произхожда от заразен пациент с отслабен имунитет, който не е могъл напълно да се възстанови от вируса и при който вирусът се е размножавал за много дълго време .

цитира вестникът.

Говорителят на СЗО също така призова да не се заклеймяват държавите, които съобщават за нови опции поради появата на нов щам, и да се реагира балансирано. Ван Керхове вярва, че има нужда от внимателно наблюдение на щамовете, включително „Омикрон“, повече тестове и последователност, за да се обхванат повече страни.

„Нуждаем се от балансиран подход към рисковете. „Делта“ щамът не е изчезнал, хората по целия свят умират от него. Не трябва да забравяме колко хора са заразени с него“, припомни тя.

Ван Керхове също смята, че откриването на „Омикрон“ може да се сравни с откриването на коронавируса през 2019-2020 г. в Китай. Представителят на СЗО не предостави данни за броя на заразените с новия щам. Световната здравна организация, след спешна среща в петък, реши да класифицира новия вариант на коронавируса, открит в Ботсвана и Южна Африка, като предизвикващ безпокойство. Щам B.1.1.529 бе наречен от СЗО с гръцката буква omicro

Свързани публикации

None found