• 22.04.2024

Отиде си Марадона „Ръката на Бог“

 Отиде си Марадона „Ръката на Бог“

Снимка:Архив

По-малко от месец след като навърши 60 години, легендата на световния футбол Диего Марадона си отиде от този свят, съобщават медиите в Аржентина.

Той е починал в ранната сутрин на 25 ноември след сърдечен арест. Внезапната смърт на Марадона идва само две седмици след като напусна болницата, където се подложи на операция заради съсирек в мозъка.

Според информациите от днес обаче Марадона е получил сърдечен арест в дома си. Въпреки че е бил под наблюдение на медициннски екип, лекарите не са успели да предотвратят фаталния край.

Диего е наричан „Божията ръка“, да припомним за какво точно става въпрос. На 23 юни 1986 г. Аржентина и Англия излизат в четвъртфинал на световното по футбол. И двата отбора са в страхотна форма и имат потенциал да спечелят титлата. През първото полувреме не се случва нищо особено и резултатът се запазва 0:0. В 51-вата минута обаче нещата се преобръщат с краката нагоре.

Една случайно центрирана топка лети към наказателното поле на британците. Отнякъде изниква Марадона и скача пред вратаря Питър Шилтън. Диего е с 20 сантиметра по-нисък от Шилтън. На всичко отгоре вратарят има право да играе с ръце в наказателното си поле. Марадона го изпреварва, удря топката с ръка и я праща в мрежата на Англия.

Свързани публикации