• 17.04.2024

Нов микроб-убиец се разпространява в Азия, смъртността му е 75%

 Нов микроб-убиец се разпространява в Азия, смъртността му е 75%

Снимка: БГНЕС

На фона на развихрилата се епидемия от коронавирус учените предупреждават за появата на нов микроб-убиец – Нипах (NiV). Всъщност, той е често срещан при прилепите в Бангладеш и Индия, но може да мутира в опасен щам, който да се разпространи бързо сред хората и да се превърне в смъртоносна болест, съобщава британското издание „Експрес“, цитирано от „Труд“.

Нипах е включен в списъка на Световната здравна организация като един от 10-те патогени с най-висок приоритет, с които трябва да се справим спешно заради потенциалните щети, които може да нанесе. Открит е за пръв път през 1998 г. в епидемилогично огнище в Малайзия.

С вируса обикновено се заразяват хора, консумирали плодове, върху които има слюнка от болно животно. Към момента в света не съществува лекарство или ваксина срещу този вирус, а нивото на смъртните случаи при заразяване достига потресаващите 75%.

Инфекцията при хората има редица клинични прояви, от асимптоматична инфекция до остър респираторен синдром и фатален енцефалит. Нипах се свързва с възпаление на мозъка, което в тежките дни на треска може да доведе до състояние на объркване, дезориентация и дори постоянна сънливост. Главоболието, треската, гаденето, замаяността, сънливостта и психичните проблеми като объркване също са често срещани симптоми.

Сега учените алармират, че вирусът е по-разпространен, отколкото се е смятало преди. Огнищата са се умножили в райони, където липсват плодовете, които до момента са се свързвали със заболяването.

Те подчертават, че за разлика от Sars-CoV-2, вирусът Нипах не се предава толкова лесно от човек на човек, но сред прилепите вече вероятно има щамове с променени характеристики.

Ако това се случи, резултатът може да бъде масово разпространение на смъртоносното заболяване, предупреждава ръководителят на научния екип Джонатан Епщайн.

Засега огнищата на заразяване все още имат спорадичен характер, но броят на случаите се подценява, тъй като симптомите му са подобни на тези на други заболявания като японския енцефалит и маларията.

Свързани публикации