• 10.12.2023

Настъплението на израелската армия в Газа продължава

 Настъплението на израелската армия в  Газа продължава

Снимка: AFP

Най-голямата болница в Газа вече не функционира, а смъртните случаи сред пациентите се увеличават, съобщи ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус на фона на продължаващата израелска офанзива в контролираната от радикалното палестинско движение „Хамас“ Ивица Газа. Палестинската власт в сегашния си вид не трябва да управлява Газа, смята израелското правителство, предаде БНР.

Болниците в северната част на палестинския анклав, включително комплексът „Ал Шифа“, са блокирани от израелските сили и едва успяват да се грижат за пациентите вътре. Съобщава се, че три новородени са починали, а много други са изложени на риск от прекъсвания на електрозахранването на фона на интензивните боеве наблизо. Израел настоява, че „Хамас“ има командни центрове под и близо до болниците в Газа. Здравни специалисти в „Ал Шифа“ описаха ситуацията като „ужасна и опасна“ – с постоянна стрелба и бомбардировки.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, заяви, че Палестинската власт в сегашния си вид не бива да поема управлението на Ивицата Газа, но без да посочи кой трябва да управлява анклава след приключване на конфликта. Нетаняху каза само, че Израел ще поддържа сигурността. По-рано, в интервю за телевизия Ен Би Си израелският премиер обяви, че е възможно скоро да бъде договорено освобождаването на заложниците, взети от „Хамас“ при атаката на 7 октомври. Той обаче отказа да разкрие подробности, за да не провали потенциална сделка:

„Може да има сделка. Мисля, че колкото по-малко говоря за това, толкова повече ще увелича шансовете да се материализира“, каза Нетаняху.

В интервю за Си Ен Ен Бенямин Нетаняху призова хората в САЩ да възприемат войната на Израел срещу ислямистката организация „Хамас“ като своя война. По думите му „това е битка на цивилизацията срещу варварството“.

Ако Израел не спечели войната, напастта ще се разпространи извън Близкия изток и след това ще зарази Европа и САЩ, добави израелският премиер. По повод засилващите се международни критики заради големия брой цивилни, убити в Газа, той уверява, че Израел се сражава в съответствие с международното право и армията се опитва да сведе до минимум цивилните жертви. „Хамас“ не позволява на хората да напускат зоната на войната, каза още Нетаняху и призова: „Международната общност не трябва да оказва морална подкрепа на злото“.

Свързани публикации