• 25.05.2024

Най-малко десет военнослужещи от Нигер са убити при нападение на ислямистки бойци

 Най-малко десет военнослужещи от Нигер са убити при нападение на ислямистки бойци

Най-малко десет военнослужещи от Нигер са били убити от ислямистки бойци при нападение в югозападната част на страната, предаде Ройтерс, като се позова на три източника в областта на сигурността.

Нападението е било извършено на около 190 км от столицата Ниамей при Кандаджи, близо до граничната зона с Мали, Буркина Фасо и Нигер, която е епицентър на разпространилото се през последните няколко години в целия африкански регион Сахел ислямистко въстание.

Източниците, включително висш военен, които са пожелали да запазят анонимност, не посочват коя групировка носи отговорност. Местните клонове на групировките „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“ са активни и често извършват нападения срещу военнослужещи и цивилни.

Според два източника от сферата на сигурността армията на Нигер е отговорила на нападението със сухопътни войски, както и с хеликоптери, един от които е бил ударен, но е успял да се върне в базата си.

Нигер се управлява от военна хунта, която завзе властта с преврат през юли, отчасти поради недоволство от влошаването на ситуацията със сигурността.

Във всяка от съседните страни Мали и Буркина Фасо имаше по два преврата през последните три години.

Свързани публикации

None found