• 23.06.2024

Над 500 световни лидери и високопоставени гости са в Лондон за погребението на Елизабет II

 Над 500 световни лидери и високопоставени гости са в Лондон за погребението на Елизабет II

Снимка: DPA

Днес е държавното погребение на британската кралица Елизабет II. В Лондон пристигнаха над 500 държавни глави и високопоставени фигури от чужбина, сред които и българския президент Румен Радев, информира БНР.

След четиридневно поклонение в най-старата зала на парламентарния комплекс, тази сутрин ковчегът с тленните останки на кралицата ще бъде преместен в намиращото се срещу парламента Уестминстърско абаство, където в 13.00 часа българско време ще започне държавното погребение. Ковчегът ще бъде пренесен на оръдейна платформа, теглена  от 142- моряци.

След него ще вървят крал Чарлз III и синовете му принцовете Уилям и Хари. Начело на процесията ще бъдат гайдарите и барабанистите на шотландските и ирландски полкове, заедно с членове на Кралските военновъздушни сили и гурките.

За последен път държавно погребение в страната е имало през 1965 година, когато умира Уинстън Чърчил.

Държавни глави от цял свят се стичат в Лондон, за да се присъединят към членовете на кралското семейство за отдаване на последна почит на Елизабет II. Целият британски политически елит и бивши премиери също ще присъстват. От цяла Европа пристигнаха монарси, много от които са кръвни роднини на кралицата. Тук са императорът и императрицата на Япония.

Предполага се, че на погребалната церемония ще присъстват 2000 гости. Службата ще бъде ръководена от главния свещеник на Уестминстър Дейвид Хойл, проповед ще направи архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, а прeмиерът Лиз Тръс ще прочете откъс от Бибилята. Службата ще завърши с 2-минутно национално мълчание и националния химн. След службата с процесия ковчегът ще бъде откаран до арката Уелингтън в Хайд парк.

Биг Бен ще отмерва всяка минута от процесията. Топовни салюти ще има също на всяка минута от Хайд парк. В 15.00 часа след като ковчегът пристигне до арката Уелингтън ще бъде прехвърлен на нова катафалка за последното му пътуване до двореца Уиндзор. След още една служба в църквата „Сейнт Джордж“ ковчегът ще бъде спуснат в намиращата се там кралската гробница.

В последното си послание преди мащабното държавно погребение на британската кралица синът ѝ крал Чарлз III благодари на обществеността за подкрепата, оказана към скърбящото кралско семейство.

„Докато всички се подготвяме да кажем последно сбогом, исках да използвам възможността да благодаря на всички тези безброй хора, които бяха толкова съпричастни и утеха за семейството ми и за мен в този момент на скръб“, казва кралят в изявление на Бъкингамския дворец.

Свързани публикации

None found