• 18.05.2022

Над 100 афганистански журналисти призовават международната общност да защити свободата на словото в Афганистан

 Над 100 афганистански журналисти призовават международната общност да защити свободата на словото в Афганистан

Снимка: rsf.org

Над 100 афганистански журналисти призоваха международната общност да защитава активно свободата на словото в Афганистан, предаде ДПА.


„Най-неотложната нужда е да се гарантира защитата на журналистите, особено на журналистките“, се казва в призив на групата журналисти, разпространен посредством неправителствената организация „Репортери без граници“.


В него се казва, че честите атаки срещу представители на медиите и талибанската намеса в журналистическата работа, са накарали много журналисти в Афганистан да се страхуват от най-лошото. Призивът е озаглавен „Журналистиката в Афганистан е застрашена от унищожение“ и бе подписан от 103 журналисти, редактори и фоторепортери, които са от различни етноси и политически лагери. Сред тях има и 20 жени журналисти. Повечето от подписалите призива продължават да работят в Афганистан, въпреки че някои се укриват. 10 от подписалите документа са в изгнание. Всички са пожелали да останат анонимни от страх от репресии от талибаните срещу тях или членове на техните семейства.


Талибаните показаха, че те няма да толерират свободата на словото, нито в Кабул, нито в провинциите“, казва директорът на „Репортери без граници“ Кристиан Мир. „Има риск от връщане към петте мрачни години на първото управление на талибаните.

допълни той


В призива се казва, че журналистите се нуждаят от конкретна подкрепа, за да може афганистанските нюзрумове да продължат да работят. В краткосрочен план има нужда и от дипломатическа, консулска и финансова помощ за евакуация на журналистите, които са изложени на най-голям риск, се казва още в текста. Бежанците журналисти от Афганистан пък трябва да бъдат подпомогнати да си намерят работа зад граница, а международните институции трябва да получат конкретни ангажименти от талибаните за съдбата на журналистите и за свободата на словото в страната, когато се водят преговори с тях, смята организацията „Репортери без граници“.


Тя потвърди, че е дала на германското външно министерство списък с имената на над 150 журналисти, които са изложени на голям риск в Афганистан, в това число и десетки репортерки, съобщава БТА.

Свързани публикации

None found