• 25.05.2024

Наградите „Златен глобус“ връщат отново блясъка си

 Наградите „Златен глобус“ връщат отново блясъка си

Година след като Холивуд бойкотира наградите „Златен глобус“, Брад Пит, Стивън Спилбърг и други големи имена са настроени да се завърнат, а организаторите се опитват да възстановят блясъка на церемонията, която бе едно от основните събития в света на киното.

Очаква се повечето от тазгодишните номинирани да стъпят на червения килим по време на церемонията в Бевърли Хилс, каза Хелън Хьоне, президент на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд – организацията, която раздава наградите.

„Номинираните откликнаха по страхотен начин“, каза Хьоне, германски журналист, избрана в края на 2021 г. със задачата да преведе организацията през скандалите за сексизъм и расизъм. „Само малцина няма да присъстват, така че сме развълнувани“.

каза, тя и се зарече, че вечерта ще бъде „партито на годината“, цитирана от БНТ.

През своята 80-годишна история церемонията за наградите „Златен глобус“ е известна като празненство с изобилие от алкохол, което поставя началото на холивудския сезон на наградите и очертава пътя към големите отличия на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Бъдещето на „Златен глобус“ беше поставено под съмнение през 2021 г., когато разследване на в. „Лос Анджелис таймс“ разкри, че организацията не е имала чернокожи журналисти в своите редици. Някои членове бяха обвинени за сексистки и расистки забележки и получаване на облаги от знаменитости и филмови студия.

елевизионният канал Ен Би Си отказа телевизионното излъчване за 2022 г., но мрежата на Комкаст се съгласи да излъчи отново церемонията тази година, след като Асоциацията въведе промени и нови етични правила. Сред приблизително 200 настоящи членове с право на глас, близо 52% са расово и етнически разнообразни, като 10% от тях са чернокожи.

„Организацията наистина премина през цялостен процес на реформи в последните 18 месеца.

каза Хьоне и добави: „Увеличихме разнообразието, прозрачността, отчетността“.

Комикът Джеръд Кармайкъл, който е чернокож, ще бъде водещ на тричасовата церемония, а Еди Мърфи ще получи отличие за цялостен принос. Режисьорът Куентин Тарантино и актрисата Джейми Лий Къртис са посочени сред водещите.

Сред номинираните, които се очаква да присъстват, са Брад Пит и Марго Роби с филма „Вавилон“, Стивън Спилбърг и актьорският състав от „Семейство Фейбълман“, звездата от „Жената воин“ Вайола Дейвис, режисьорът на „Аватар“ Джеймс Камерън и певицата Риана, номинирана за песента към „Черната пантера: Уаканда завинаги“.

Някои знаменитости обаче ще стоят настрана. Брендън Фрейзър, номиниран за главната си роля в „Китът“, каза, че няма да присъства, след като обвини бивш президент на Асоциацията, че го е опипвал.

Том Круз също не се очаква да се появи, въпреки че неговият блокбъстър „Топ Гън: Маверик“ е номиниран за най-добър филм – драма. През 2021 г. Круз върна трите си статуетки „Златен глобус“ в знак на протест срещу практиките на организацията.

„Аватар: Природата на водата“ на Джеймс Камерън и биографичният филм „Елвис“ на Баз Лурман също са сред претендентите за най-добър филм.

Тъмната комедия „Баншите от Инишерин“ доминира с осем номинации, а ситуационната комедия „Начално училище Абът“ е начело по номинации в телевизионните категории.

Свързани публикации

None found