• 07.06.2023

„Модерна“ иска да доставя ваксини срещу коронавирус в Китай

 „Модерна“ иска да доставя ваксини срещу коронавирус в Китай

Снимка: dpa

Американската биотехнологична компания „Модерна“ (Moderna) е провела разговори с китайското правителство за доставка на ваксини срещу коронавирус, макар все още решение все още да е не е взето, съобщи главният й изпълнителен директор Стефан Бансел, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

„Ние сме отворени (към постигането на сделка – бел. р.), имаме капацитета“, каза Бансел относно доставка на базирани на информационна РНК (иРНК) ваксини на компанията за азиатската страна. Той все пак не разкри дали „Модерна“ е изпратила ваксината си за одобрение от китайските регулатори. 

Има около 20 процента вероятност тази зима да се появи „проблематичен“ вариант на вируса, каза Бансел.

В изказване в Токио изпълнителният директор на „Модерна“ разкри, че компанията обмисля изграждането на мощности в Япония за производство на продукти чрез технологията на информационната РНК.

Вчера Страната на изгряващото слънце одобри бустерни дози на ваксините на „Модерна“ и „Пфайзер“ (Pfizer), които са предназначени към варианта на коронавирус „Омикрон“.

Миналия месец „Модерна“ заведе съдебно дело срещу „Пфайзер“ и партньора й „Бионтех“ (BioNTech) за нарушение на патент при разработването на първата ваксина срещу Ковид-19, одобрена в САЩ.

„Модерна“ твърди още от началото на епидемията, че „Бионтех“ използва нейни технологии и патенти, но реши да изчака, докато пандемията отшуми, за да заведе дело, каза още Бансел.

Свързани публикации

None found