• 24.04.2024

Милиардерът, който не мълчи. Бил Гейтс видя две нови световни заплахи

 Милиардерът, който не мълчи. Бил Гейтс видя две нови световни заплахи

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Две огромни заплахи пред човечеството посочи основателят на Microsoft Бил Гейтс.

Мултимилиардерът и филантроп заяви в интервю за YouTube канала Veritasium, че заплахите за човечеството вследствие на пандемията от коронавирус са изменението на климата и биотероризма, съобщи РИА Новости, цитирани от glas.bg

„Първата заплаха е изменението на климата“, казва Гейтс, попитан за опасностите, за които светът не е подготвен.

Според него всяка година смъртността поради този фактор ще бъде „дори по-висока“, отколкото по време на настоящата пандемия.

Втората заплаха е биотероризмът: „Някой, който иска да причини щети, може да създаде вирус, което означава, че вероятността да се наложи да се сблъскате с него е по-висока в сравнение с естествените епидемии като тази“.

Преди дни основателят на Microsoft заяви в интервю за германското издание Süddeutsche Zeitung, че светът не е готов за следващата пандемия, която може да бъде десет пъти по-лоша от COVID-19.

Надявам се, че след две години ситуацията ще изглежда по различен начин. Ваксини, тестове, лекарства, епидемиология, мониторинг – много може да се направи.

каза още той

Според Гейтс коронавирусът е станал част от ежедневието в същата степен като земетресенията, торнадото или изменението на климата и отговорът на този тип заплахи трябва да бъде глобален.

Свързани публикации

None found