• 25.05.2024

Марк Зъкърбърг загуби 7 милиарда долара заради вчерашния срив на Facebook

 Марк Зъкърбърг загуби 7 милиарда долара заради вчерашния срив на Facebook

Акциите на социалната мрежа Facebook загубиха 5% от стойността си по време на вчерашната търговска сесия на Уолстрийт, след като платформата и всички свързани с нея приложения неочаквано спряха работа за няколко часа.

С това общият спад в пазарната капитализация на Facebook от средата на септември насам вече достига 15%.

По данни на Bloomberg това е коствало петата позиция на Марк Зъкърбърг в класацията на милиардерите. С лично богатство от 120.9 милиарда долара той вече е на шесто място след основателя на Microsoft Бил Гейтс.

Вчера достъпът до социалната мрежа Facebook, както и до платформите Instagram, WhatsApp и Messenger беше прекъснат за милиони потребители по целия свят в продължение на няколко часа.

Техническите проблеми обаче бяха само поредното допълнение към проблемите, пред които е изправена компанията на Зъкърбърг, пише profit.bg.

Бившата служителка на Facebook Франсис Хогън разкри пред медиите през септември, че докато е работела в компанията, е била свидетел на случаи, в които „печалбите са били поставяни като приоритет пред безопасността, а животът на потребителите буквално е подлаган на риск“.

По думите ѝ ръководството на социалната мрежа е било наясно с проблемите, свързани с нейните платформи, включително психическите вреди, които Instagram нанася на непълнолетните, както и фалшивите новини, които се разпространяват по важни теми като пандемията от COVID-19 и бунтовете в Капитолия в началото на 2021 година.

The Wall Street Journal пък публикува материали, в които се твърди, че алгоритмите на Facebook фаворизират публикации, които предизвикват спорове и разделение. Служители на компанията се опитали да поправят това, но били спрени лично от Марк Зъкърбърг, защото той се опасявал от спад в активността на потребителите.
 

Свързани публикации

None found