• 24.04.2024

(ВИДЕО) Малийските бунтовници си избраха водач

 (ВИДЕО) Малийските бунтовници си избраха водач

Снимка: РИА Новости

Полковник Асими Гойта е назначен за ръководител на Националния комитет за спасяване на хората, който е създаден от бунтовниците, свалили конституционното правителство на Мали, предаде EFE.

Гойта е един от петимата военни членове на комитета, които се показаха в националната телевизия в понеделник сутринта. Тогава те направиха първото си официално изявление. Преди това Гойта командваше части от специалните части в централната част на Мали.

Освен това стана известно, че Африканският съюз е прекратил членството на Мали в организацията. Съветът за мир и сигурност спира участието на Мали в Африканския съюз до възстановяване на конституционния ред и изисква освобождаването на президента, премиера на страната и други длъжностни лица, принудително държани от армията.

По-рано Съединените щати осъдиха въстанието в Мали. Помпео също призова всички политически и военни лидери да работят за възстановяване на конституционното управление.

Дмитрий Песков заяви, че Москва също следи отблизо случващото се в Мали. Кремъл ще обяви официална позиция, когато има пълна информация и анализ на ситуацията.

Свързани публикации