• 25.05.2024

Маккарти не беше избран за председател на долната камара на Конгреса в САЩ

 Маккарти не беше избран за председател на долната камара на Конгреса в САЩ

Лидерът на републиканците Кевин Маккарти, който се кандидатира за председател на Камарата на представителите на американския Конгрес, не събра достатъчно гласове след няколко тура.

От 100 години Маккарти е първият номиниран за председател, който не успява да спечели гласовете на партията на мнозинството.

За да спечели председателското място Маккарти, който обеща на републиканците да се бори докрай, се нуждае от 218 гласа, а при двете гласувания получи само 203, по-малко дори от демократа Хаким Джефрис с 212. При третото гласуване резултатът му бе с още 20 гласа по-слаб. Група от 20-ина републиканци е против кандидатурата на Маккарти и гласува за съперника му Джим Джордан.

Днес се очаква кандидатурата му да бъде подложена на четвърто гласуване.

Самият Кевин Маккарти намекна, че е готов да счупи рекорда за най-дълъг избор на председател, който датира от средата на 19 век. Изборният процес тогава е продължил два месеца и е включвал 133 вота.

Маккарти заявява, че бившият президент Доналд Тръмп настоява той да остане в надпреварата, за да сложи край на хаоса при републиканците в Камарата на представителите, да обедини партията, която да изпълни обещанията си.

Без председател на една от камарите си Конгресът не може да започне дейността си.

Ново поколение консервативни републиканци, много от които привърженици на програмата на Тръмп „Да направим Америка отново велика“, обаче не одобряват кандидатурата на Маккарти и са се зарекли на всяка цена да му попречат.

Нито съюзниците на Маккарти, нито неговите крайнодесни съпартийци са склонни да отстъпят. По правилата законодателите трябва да продължат да гласуват за председател, докато някой не получи 218 гласа или обикновено мнозинство от гласуващите.

Свързани публикации

None found