• 21.06.2024

Майк Помпео започна от Израел обиколката си в Близкия изток

 Майк Помпео започна от Израел обиколката си в Близкия изток

Снимка: Twitter

Американският държавен секретар Майк Помпео пристигна тази сутрин в Израел – първа спирка от петдневната му обиколка в Близкия изток, по време на която се очаква да говори за нормализирането на отношенията между еврейската държава и някои арабски страни, предаде АФП.

След Израел Помпейо ще посети Судан, ОАЕ и Бахрейн, възможно е да има и още спирки в региона на Персийския залив, съобщи по-рано Държавният департамент на САЩ, отбелязва БТА.

Обиколката му започва десетина дни, след като бе огласено споразумението за нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Предвижда се Помпейо да разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху за Иран и „задълбочаването“ на връзките между Израел и останалата част от Близкия изток, съобщи негов говорител във Вашингтон.

В навечерието на тази среща Нетаняху заяви, че двамата с неговия „приятел“ ще обсъдят „разширяването на кръга на мира в региона“.

Главата на американската дипломация се очаква да преговаря освен това с колегата си Габи Ашкенази и министъра на отбраната Бени Ганц.

Откакто бе оповестено споразумението между емирствата и Израел, не спират спекулациите кои са следващите възможни кандидати за нормализиране с еврейската държава: Бахрейн, Оман, Судан?

Без Ф-35?

Особено чувствителна тема за Израел остава възможността САЩ да доставят на ОАЕ бойни самолети Ф-35.

Емирствата разполагат с близо 60 многофункционални бойни машини Мираж-2000, но според „Ню Йорк таймс“ администрацията на Тръмп е „ускорила“ кампанията, предприета с цел да продаде на ОАЕ Ф-35 от ново поколение покрай сближаването им с Израел.

В миналото Израел се обяви срещу продажбите на Ф-35 на други близкоизточни страни – включително Йордания и Египет, с които има мирни споразумения, защото се стреми да поддържа технологическото си превъзходство в региона.

Нетаняху увери, че споразумението с ОАЕ не съдържа точки, засягащи Ф-35.

„Емирствата казват, че е имало обещание, Израел казва „не“ (. . .), но има договорки, които може да бъдат изпълнени с цел да бъде задоволен Израел“.

обясни за АФП

Йошуа Тайтелбаум, експерт по въпросите на Персийския залив в израелския университет „Бар Илан“. Според него има задкулисни договорености, целящи да улеснят продажбите на Ф-35 едновременно на Рияд и на еврейската държава. В стремеж да възпрепятстват нормализирането палестинците – от светското движение Фатах на Махмуд Абас до ислямистите от Хамас, управляващи ивицата Газа – се опитват да получат съдействие от регионални сили като Турция и Саудитска Арабия, дори от Иран и

Свързани публикации