• 27.11.2022

Лондон нарече заплахата на Путин смразяваща и заяви, че на нея трябва да се гледа сериозно

 Лондон нарече заплахата на Путин смразяваща и заяви, че на нея трябва да се гледа сериозно

Британският заместник-министър на външните работи Джилиън Кийгън нарече „смразяваща“ заплахата на Путин към Запада, че притежава много оръжия, но допълни, че тя изглежда по-скоро като част от „лъжите на Путин“.

В интервю за Sky news Кийгън каза, че това е сериозна заплаха, но такава е била отправяна и преди. Тя обаче заяви, че обявяването на частична военна мобилизация е тревожна ескалация на конфликта. Джилиън Кийгън заяви, че думите на Путин трябва да бъдат приемани сериозно и призова за спокойствие пред лицето на заплахата му в речта за използване на ядрени оръжия.

По-късно за BBC Кийгън посочи, че ще продължават опитите решение на войната в Украйна по дипломатичен път. В послание към украинците Кийгън каза: „Ние сме на вашата страна и ще помагаме с каквото можем“.

Бившият британски посланик в Русия сър Тони Брентън също заяви за Sky news, че обявената от Путин частична мобилизация е значителна ескалация на украинската война.

Брентън отбеляза, че досега Русия се е сражавала с „едната ръка вързана зад гърба, защото Путин се е притеснявал какъв ефект ще има обявяването на мобилизация сред руското обществено мнение“. Според бившия посланик сега обаче Путин явно е приел съвета на военните да се върне към ядрената заплаха в контекста на предполагаема такава от страна на Запада.

Брентън допълни, че в очите на руското общество това, което досега бе описвано като военна операция, вече приближава определението за „война“.

Свързани публикации

None found