• 13.04.2024

Либийските преговори в Тунис завършиха без съгласие за обща изпълнителна власт

 Либийските преговори в Тунис завършиха без съгласие за обща изпълнителна власт

Агила Салех, Снимка: Комерсант

Воденият под егидата на ООН либийски политически диалог в Тунис за избиране на общо преходно правителство в Либия, завърши вчера без съгласие за имената на бъдещите лидери, предаде Франс прес, цитирани от БТА.


„Разбрахме се да се срещнем пак след една седмица на виртуално заседание, за да се споразумеем за механизма на подбор на членовете на бъдещата власт“

съобщи пратеничката на ООН за Либия Стефани Уилямс.


Събралите се от миналия понеделник 75 делегати в предградие на столицата Тунис трябваше да се договорят за национални избори и за избиране на премиер и трима членове на президентски съвет, които да образуват единна изпълнителна власт.
В петък ООН съобщи, че е постигнато споразумение за национални избори през декември 2021 г.


Откакто беше свален режимът на Муамар Кадафи в подкрепено от НАТО въстание през 2011 г., Либия е потопена в насилие, а различни милиции спорят за територии, където гражданските власти не успяват да наложат контрола си.


Два съперничещи си лагера спорят за националната власт: признатото от ООН Правителство на националното съгласие в Триполи и маршал Халифа Хафтар, който владее източната част на Либия и е подкрепян от част от избрания парламент и председателя му Агила Салех.

Свързани публикации

None found