• 12.12.2023

Лавров е в Ню Йорк за руското председателство на Съвета за сигурност на ООН

 Лавров е в Ню Йорк за руското председателство на Съвета за сигурност на ООН

Снимка: TRT

На фона на засилващите се санкции срещу Русия външният министър Сергей Лавров пристигна в Ню Йорк за заседанията на Съвета за сигурност на ООН. На среща на Лавров с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш се очаква да бъде обсъдена и сделката за износ на зърно от Украйна.

Поводът за посещението на Сергей Лавров е в Ню Йорк е руското председателство на Съвета за сигурност на ООН този месец, като на заседанията са поканени ръководителите на външнополитическите ведомства на няколко страни, сред които американският държавен секретар Антъни Блинкен, информира БНР.

ТАСС отбелязва, че остава открит въпросът за среща между Лавров и Блинкън в централата на ООН. По-рано Лавров обвини Съединените щати в злоупотреба с позицията на домакин на световната организация. Руските журналисти не са получили американски визи. Лавров нарече подобно поведение на САЩ „глупост“ и обеща, че Москва „няма да забрави или прости“ това.

Зърнената сделка е в центъра на срещата на руския външен министър с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Претенциите на Москва около пречките пред износа на руско зърно и торове, което поставя под въпрос продължаването на споразумението. 

Русия обяви, че нейните сили са напреднали в Бахмут, докато украински висш командир каза, че неговите сили удържат фронта в града. „За нас е невъзможно да се откажем от Бахмут, заяви президентът Володимир Зеленски. Той обеща защитата на града да бъде удържана.

Свързани публикации

None found