• 27.09.2022

Кризата във Великобритания се задълбочава

 Кризата във Великобритания се задълбочава

Снимка: BGReporter.info

През уикенда британските супермаркети се сблъскаха с приток на купувачи, оставящи зад себе си празни рафтове. Всеки шести британец декларира, че „не може да купува основни хранителни продукти“, а един на всеки трима вече започва да купува коледни консумативи преди очаквания недостиг през зимата.

Снимки в медиите показват празни секции на някои супермаркети в Обединеното кралство, които вече не разполагат с месо, плодове и замразени храни, пише британският таблоид „Дейли Мейл“.

В събота сутринта рафтовете на магазините във Великобритания бяха празни и милиони купувачи казват, че не са могли да купят основни храни през последните две седмици, тъй като кризата във веригата на доставки във Великобритания продължава.

Според „Дейли Мейл“ са били разпродадени месните продукти, плодовете и замразените продукти, а в навечерието на празниците клиентите се презапасяват с тоалетна хартия и бутилирана вода.

Нови данни от Службата за национална статистика (СНС) показват, че приблизително един на всеки шест британци не е успял да купи основни хранителни продукти през последните две седмици, което е последният признак на паническо пазаруване във Великобритания.

Проучване сред 1000 потребители на The Grocer установи, че две трети от купувачите са притеснени и „много загрижени от потенциалния недостиг на храни и напитки преди Коледа.

За да си гарантират коледния обяд на 25 декември, стотици хиляди купувачи вече са резервирали коледната си доставка, а всеки трети купувач вече започва да се запасява с хранителни стоки.

Висши британски държавници заявиха, че обмислят да наемат войници за шофьори на камиони пред Коледа, за да предотвратят недостига на храни, докато Великобритания страда от поредица от кризи с хаотични скокове в цените на бензина и недостиг на камиони, предава „Фокус“.

На фона на страховете от недостиг на храна през следващите месеци и паническото пазаруване, водещо до празни рафтове на супермаркетите, много възрастни хора също не успяват да купят основни храни през последните две седмици. Според Службата за национална статистика това са около 17% от тях. Почти една четвърт от възрастните са казали същото за несъществени храни.

Един на всеки седем души във Великобритания не може да си купи гориво, тъй като опасенията относно недостига на бензин и трудностите при наемането на шофьори на камиони накараха шофьорите да се редят с часове за бензиностанции и бензиностанции за затваряне поради липса на доставки.

Свързани публикации