• 04.06.2023

Китай осъществи успешни тестове на атомен реактор за открития космос

 Китай осъществи успешни тестове на атомен реактор за открития космос

Ядрен реактор, който може да генерира 1 мегават електрическа енергия в открития космос, разработен от китайската академия на науките, бе успешно тестван и проверен от специалистите на министерството на науките и технологиите на Китай. Това е една от най-приоритетните области на развитие на китайската космонавтика.

Китай не дава подробности за техническите характеристики на тази ядрена инсталация. Нещо повече, всички коментари под статията са премахнати, може би защото се докосват до секретна информация. Известно е само, че инспекцията е осъществена на 25-ти август, а проектът е получил много висока оценка.

Системите, базирани на ядрено делене могат да осигурят необходимата енергия за автономните апарати и сонди, изследващи други планети, до които не достига достатъчно слънчева светлина за използването на соларни панели. Тези ядрени реактори могат да бъдат и надежден източник на електрическа енергия за тайконавтите, спуснали се на повърхността на Луната, Марс или други светове.

Проектът за разработването на ядрен реактор за китайската космонавтика, който може да работи в открития космос, бе стартиран през 2019 година в рамките на национална програма и предизвика огромен интерес на страната към развитието на атомната енергетика в космоса. Новият реактор ще даде възможност за осъществяването на наистина мащабни китайски космически мисии.

Интересно е, че през месец юни тази година Китай стартира проект за изграждането на космически кораб с атомен реактор, който ще може да транспортира голямо количество научно оборудване в орбита около Нептун.

Свързани публикации

None found