• 27.09.2022

Кашлица, хрема и отпадналост – и домашните любимци боледуват от COVID-19

 Кашлица, хрема и отпадналост – и домашните любимци боледуват от COVID-19

Кашлица, хрема, сънливост и тежко дишане могат да бъдат симптоми на коронавирус при домашните котки и кучета, но това не трябва да притеснява стопаните им, съветва ветеринарен лекар от Русия, съобщава Дарик.

„Заразяването на домашни любимци с коронавирус е рядко и може да се случи при близък и продължителен контакт с болен човек. Ако вие сами сте болни от коронавирус и забележите симптоми като кихане, кашлица, секрет от очите или носа, сънливост, тежко дишане при кучето или котката, вероятно и те са се заразили“, обясни ветеринарният лекар.

Инфекцията може да бъде потвърдена или отхвърлена във ветеринарна клиника, където лекарите ще вземат натривка от носа от домашния любимец. Описаните симптоми, обаче, може да са признаци на други респираторни инфекции, например микоплазмоза.

В повечето случаи домашните любимци понасят коронавирусна инфекция лесно, понякога безсимптомно, тежките форми на заболяването са изключително редки, казва лекарят. „Ако диагнозата е потвърдена, но домашният любимец се чувства добре, няма нужда да го лекувате: просто гледайте как се чувства. Ако прояви нови симптоми или се влоши, трябва да го заведете на лекар“, съветва ветеринарят.

Свързани публикации

None found