• 21.06.2024

Каква е причината за гибелта на цивилизацията на Великденския остров

 Каква е причината за гибелта на цивилизацията на Великденския остров

Снимка: БГНЕС

Климатични промени и промяна на екосистемите са причина за гибелта на цивилизацията на Великденския остров. До този извод стигна група учени от Чили, Испания и Норвегия като прессъобщение за тяхното проучване цитира РИА Новости.

Авторите на работата опровергават две традиционни теории, с които науката обяснява изчезването на цивилизацията на местните жители на острова. Според единия аборигените са страдали от прекомерната експлоатация на природните ресурси, според другия – от пристигането на европейците.

Основната причина за упадъка на цивилизацията на островитяните е дългосрочното изменение на климата, което се отрази на способността за производство на храна, казват изследователите. Това се дължи на постепенното намаляване на валежите.

Островитяните се опитват да се адаптират към изменението на климата, казват изследователите. Поради това те постепенно от сложно общество, издигнало огромни идоли, се превърнаха в по-просто аграрно общество.

Великденският остров или Рапа Нуи е известен с моаите – каменни статуи, поставени из целия остров. Той е обект на ЮНЕСКО за световно наследство. 

Свързани публикации

None found