• 25.05.2024

Изхвърлят прасета заради липса на работници в свинефермите на Острова

 Изхвърлят прасета заради липса на работници в свинефермите на Острова

Снимка: Архив

Британското правителство ще допусне 800 касапи във Великобритания с временни визи след предупрежденията от фермерите за криза в бранша.

Правителството работи и върху план да се позволи на шофьорите на камиони от ЕС да могат да извършват повече доставки на Острова, съобщава БНР.

Поради недостиг на касапи на Острова вече бяха умъртвени и изхвърлени повече от 6600 напълно здрави свине след пренаселване на свинефермите.

Месопреработвателната индустрия вини за кризата Covid-19 и Брекзит.

От Националния фермерски съюз заявиха, че „празните рафтове и недостига на продукти стават нещо нормално и вече има опасения, че за Коледа няма да ги има много от месните специалитети“.

Сега правителството временно разширява схемата си за сезонни работници, в която ще влязат и касапите. До края на годината 800 касапи от чужбина ще могат да кандидатстват за 6-месечни визи.

По-рано правителството даде „зелена светлина“ и за временни визи за шофьори на камиони и работници в птицеферми, за да се избегнат проблемите със снабдителната верига.

От Даунинг стрийт обявиха, че планират да се даде временно разрешение на камионите от ЕС да правят повече доставки. В момента европейските камиони могат да правят само два каботажни превоза за седмица.

Каботаж означава извършване на превоз, при който пункта на натоварване и пункта на разтоварване се намират на територията на една и съща страна. Сега властите искат да облекчат временно правилата, така че максимално да се използват европейските камиони на територията на страната, които ще да могат да извършват неограничен брой товаро-разтоварни курсове в рамките на две седмици.

Свързани публикации

None found