• 20.07.2024

Израел и Обединените арабски емирства искат да се признаят дипломатически. Това би било историческа стъпка.

 Израел и Обединените арабски емирства искат да се признаят дипломатически. Това би било историческа стъпка.

Снимка: AP

Израел се съгласи да влезе в дипломатически отношения с Обединените арабски емирства и за сега се обяви за готовност да се въздържа от анекси за окупирания Западен бряг, пише Berliner Zeitung.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви на пресконференция в Йерусалим в четвъртък, че споразумението с Емирствата ще „отложи“ планираните връзки в областта. Външният министър на Емирствата Анвар Гаргаш говори за „смела стъпка към решението на две държави“. Остра критика дойде от палестинците. Споразумението беше договорено чрез американския президент Доналд Тръмп. Той предвижда установяването на дипломатически отношения между Израел и Обединените арабски емирства, както и по-тясно сътрудничество, например в областта на туризма и технологиите. В резултат на „дипломатическия пробив“ и „по искане на президента Доналд Тръмп“ Израел за момента ще отмени плановете си да „разшири своя суверенитет“ над районите на Западния бряг се казва в четвъртък в съвместно изявление на Нетаняху и престолонследника на Емирствата Шейх Мохамед бин Саджет ал Наджан. Плановете обаче не са напълно от масата, подчерта Нетаняху. Той „никога не би се отказал от правото си на нашата земя“. В същото време Нетаняху говори за „началото на нова ера“ в Близкия изток. Тръмп написа в кратко съобщение в Twitter за “ огромен пробив“.

Двама близки приятели на САЩ сключиха „историческо мирно споразумение“.

Тръмп

Церемонията по подписването трябва да се състои в Белия дом скоро. Едва през януари Тръмп представи плана си за Близкия изток, който даде зелена светлина за Израел да включи една трета от Западния бряг. Плановете за анексиране предизвикват огромна критика в международен план. В арабския свят Израел досега поддържа само дипломатически отношения с Йордания и Египет. Сега Израел иска да съсредоточи усилията си върху укрепване на отношенията си с други държави в „арабския и мюсюлманския свят“, се казва в декларацията на Нетаняху и престолонаследника Мохамед.

Свързани публикации

  1. Доналд Тръмп