• 29.11.2023

„За тяхно добро“. Русия предупреди корабите на САЩ да стоят далеч от Крим

 „За тяхно добро“. Русия предупреди корабите на САЩ да стоят далеч от Крим

Министърът на отбраната на Руската Федерация Сергей Шойгу Снимка: ТАСС

Москва отправи предупреждение към Вашингтон – американските военни кораби в Черно море да стоят далече от Крим „за тяхно добро“. Това е заявил зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран от руските информационни агенции и Ройтерс.

През тази седмица се очакват два американски кораба да пристигнат в Черно море на фона на ескалацията на боевете между украинските сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна и струпването на руски военни и техника до източната граница на Украйна и в Крим.

Западът не крие опасенията си, че може да се стигне до по-голям военен конфликт и затова призова Русия да изтегли военните си от региона. Москва обаче отхвърли този призив и заяви, че ще разполага силите си както намери за добре, включително за отбранителни цели, съобщава svobodnaevropa.bg.

„Няма абсолютно нищо, което американските кораби да правят близо до нашите брегове, това е чисто провокативна акция. В прекия смисъл на думата – те тестват силата ни, играят ни на нерви, но няма да успеят“, коментира във вторник руският зам.-министър на външните работи, добавяйки, че директно предупреждение към американските кораби, че „ще е по-добре да стоят далеч от Крим и нашето Черноморие, ще бъде за тяхно добро“.

Пентагонът засега отказа да обсъжда разполагането на корабите, отбелязвайки само, че американските военни редовно изпращат кораби в региона. Руският Черноморски флот е базиран в Крим и разполага с мощни ракетни и радарни съоръжения на полуострова.

Киев поиска помощ от НАТО

Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба призова във вторник НАТО да окаже помощ на страната му, за да бъде избегната евентуална война с Русия. Кулеба отправи този призив на съвместна пресконференция с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг преди извънредното заседание на комисията НАТО-Украйна.

По думите на Столтенберг, цитирани от БТА, действията на Русия са неоснователни, необясними и дълбоко тревожни. „Русия трябва да престане с нагнетяването на напрежение незабавно и да се изтегли от Украйна“, добави той.

Генералният секретар на НАТО призова Москва да спазва международните си задължения и добави, че само Киев и държавите от алианса могат да имат думата за присъединяването на Украйна към него. Според Столтенберг „Русия се опитва да възстанови сферите си на влияние, а ние очакваме този похват да остане в миналото“.

Кулеба посочи, че в последните дни се чуват открити заплахи от Русия за война с неговата страна. Той предупреди, че Русия ще плати цена, ако обстановката се влоши допълнително. По неговите думи санкциите, наложени на Москва след анексията на Крим през 2014 г., са пресекли руските намерения за откъсване на половината територия на Украйна.

„Не искаме война, не подготвяме нападение, разчитаме на дипломатическите възможности за уреждане на конфликти“, декларира Кулеба, добавяйки, че „Русия трябва да разбере, че Украйна е част от западния свят и Западът няма да ѝ позволи да откъсне Украйна“.

Свързани публикации