• 04.03.2024

Заради COVID-19 Париж повишава нивото на риск до максимум

 Заради COVID-19 Париж повишава нивото на риск до максимум

Снимка: BGReporter.info

Над 35 милиона са вече потвърдените случаи на заразени с новия коронавирус, посочват данни на американския университет „Джонс Хопкинс“. Починалите са над 1 милион и 34 хиляди, а излекувалите са над 24 милиона и 300 хиляди. Най-много случаи на зараза има  в САЩ, следвани от Индия и Бразилия.

От полунощ Чехия върна извънредното положение заради коронавирусната пандемия, предаде ТАСС. То ще продължи 30 дни.

Правителството на Франция днес ще обяви официално Париж и неговите предградия за зона с максимална опасност във връзка с разпространението на коронавируса. Очаква се кметът на френската столица да обяви нови ограничителни мерки. Съгласно тях ресторантите ще могат да останат отворени при условие на засилени санитарни мерки, а висшите учебни заведения ще приемат само 50 процента от учащите. Баровете в района ще затворят врати от утре за 15 дни.

Исландия ще затвори от днес баровете и ще ограничи събиранията на до 20 души на обществени места. Изключения ще бъдат правени за погребения и в университетите.

Италианското правителствовероятно ще наложи нови ограничения в страната в идните седмици, предаде Ройтерс, като се позова на здравния министър Роберто Сперанца. Сред мерките, които се обсъждат, са задължително носене на маски из цялата страна и ограничения върху събиранията на едно място.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио планира да върне девет квартала под строга блокада, след като случаите на новозаразени с коронавирус в мегаполиса се увеличават. Де Блазио ще поиска затваряне на всички несъществени магазини и всички училища в девет района на Бруклин и Куинс. Предложението трябва да бъде одобрено от губернатора на щата Андрю Куомо. Това би било първото голямо ново блокиране на хора и икономически дейности след като през март градът беше силно засегнат от пандемията. В Ню Йорк жертвите на Covid-19 са почти 24 000.

Свързани публикации