• 04.03.2024

Започнаха военни действия между Армения и Азербайджан

 Започнаха военни действия между Армения и Азербайджан

Внощта на 13 септември започнаха военни действия между въоръжените сили на Армения и Азербайджан. В резултат на бойните действия има загинали и ранени,  предаде БГНЕС.

Министерството на отбраната на Армения съобщи, че 13 септември в 00:05 часа азерската армия е започнала обстрел на градовете Горис, Сотк и Джермук, където са разположени позициите на арменските въоръжени сили. Азербайджан е използвал артилерия, голямокалибрено и стрелково оръжие, безпилотни самолети, пише darik.

Арменският премиер Никол Пашинян проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, по време на който страните обсъдиха ескалацията на арменско-азербайджанската граница. Силите на Министерството на извънредните ситуации на Армения в районите, където се водят престрелките, бяха преведени в режим на повишена готовност.

Говорителят на арменското министерство на отбраната Арам Торосян съобщи за загиналите и ранените в редиците на арменските въоръжени сили, броят им се уточнява. Министерството на отбраната на Армения обяви за интензивен обстрел, включително гражданската инфраструктура, от страна на Баку и призова гражданите да се въздържат от публикуване на кадри от сцената на военните действия.

Арменската полиция премина на засилен режим на служба, а гражданите бяха призовани да не изпадат в паника. Министерството окачестви като лъжа изявлението на Азербайджан, че арменската страна е започнала обстрела, и обвини Баку, че подготвя информационна основа за тази провокация. Ереван обяви, че позиционните боеве продължават и след 04:00 часа на 13 септември.

Никол Пашинян обсъди по телефона с френския президент Еманюел Макрон изострянето на арменско-азербайджанската граница. Той проведе и заседание на Съвета за сигурност на страната, по време на което беше решено да се потърси помощ от Русия, ОДКБ и Съвета за сигурност на ООН за разрешаване на ситуацията по границата.

От своя страна, Азербайджан съобщи за саботаж на арменските въоръжени сили в Дашкесанско, Келбаджарско и Лачинско направление. Ереван целенасочено изостря обстановката на границата през последния месец, концентрира настъпателни оръжия, тежка артилерия и жива сила и на 13 септември обстрелва позициите на азербайджанската армия в тези райони.

Министерството на отбраната на Азербайджан обясни сблъсъка с предотвратяването на минирането на райони между позициите на азербайджанските армейски части и снабдителния път от диверсионни групи на арменските въоръжени сили.

От арменските обстрели азербайджанската армия е претърпяла загуби в жива сила, пострадала е и военната инфраструктура на страната. Баку съобщи за загуби сред личния състав и военната техника на арменските части, участващи в диверсионни операции.

Министерството на отбраната на Азербайджан нарече информацията за нахлуването на азербайджански войски на територията на Армения абсурдна и обвини за ситуацията Ереван.

Медийната служба на арменското правителство съобщи, че френският президент Еманюел Макрон е окачествил ескалацията на напрежението като неприемлива и подчерта необходимостта от разрешаване на ситуацията.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Армения и Азербайджан да прекратят военните действия. Според него конфликтът няма военно решение. 

Свързани публикации

None found