• 13.04.2024

(ВИДЕО)Топенето на леда в Гренландия тревожи учените

 (ВИДЕО)Топенето на леда в Гренландия тревожи учените

Снимка: Felipe Dana/AP/DPA

Топенето на Гренландския леден лист през 2019 г. постави нов отрицателен рекорд, загубата на ледена маса е била по-голяма, отколкото през предходната рекордна 2012 г. Това са резултатите от проучванята на учените на Бремерхафен Алфред Вегенер (AWI) и Геологичния изследователски център в Потсдам (GFZ).

Проучване на института в AWI и геоизследователския център в GFZ стига до тревожни резултати, за количеството лед в Гренландия, съобщават от DPA , цитирани от Berliner Zeitung

 „През 2017 и 2018 имаше само малки загуби на лед. През 2019 г. загубата на ледена маса рязко нарастна и надхърли всички годишни загуби от 1948 г.“

казва автора на изледвантето Инго Сасген от AWI в Бремерхафен

Вътрешният лед – известен още като ледената шапка е подобен район на заледяван,.Той почти изцяло покрива съществуващия релеф.

Вътрешният лед в Антарктида и този в Гренландия са най-големите ледени шапки на земята. Масовият баланс за една година се дължи на разликата между увеличаване на леда поради снеговалеж и загуба на лед поради топене и изхвърляне на лед на ръба в океана.

Снимка: DPA

Съобщава се, че масовите загуби на лед в Гренландия са били 532 милиарда тона през 2019 г., значително по-високи от предходната рекордна 2012 г. (464 милиарда тона). Това съответства на глобалното покачване на средното морско ниво от 1,5 милиметра.

„Все по-често имаме стабилни зони с високо налягане над ледената покривка, които насърчават притока на по-топъл въздух от средните ширини и по този начин топенето“.

казва още Сасген

Едва в средата на август изследователи от държавния университет в Охайо съобщиха, че загубата на лед от Гренландия се ускорява и вече не може да бъде спряна. Процесът на топене на лед ще продължи дори глобалното затопляне да приключи незабавно. Годишният снеговалеж вече не е достатъчен, за да го компенсира.


Земята е загубила 28 трилиона тона лед за по-малко от 30 години.

Свързани публикации

None found