• 25.05.2024

Жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърлиха 41 200 души

 Жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърлиха 41 200 души

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърли 41 200 души, като в Турция загиналите  са 35 400 души, а в Сирия – над 5800.

ООН призова за набиране на почти 400 милиона долара в помощ на пострадалите от трусовете в Сирия, пише БНР.  

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обясни, че планираните 400 милиона долара ще осигурят подпомагане за близо 5 милиона сирийци за период от 3 месеца. Гутериш настоя спасителите да могат да работят свободно в страната.

Активисти и спасителни екипи в Севернозападна Сирия критикуваха световната организация за бавните действия в контролираните от бунтовници райони след бедствието.

Почти цялата хуманитарна помощ досега минаваше през един-единствен пропускателен пункт на границата с Турция.

Президентът Башар Асад разреши да бъдат отворени още два гранично-пропускателни пункта за улесняване доставките, а по-късно беше съобщено за първия хуманитарен конвой през Баб ал Салам – 11 камиона с неща от първа необходимост като палатки, матраци и одеяла.

Много хора в пострадалите области в Турция напускат домовете си след най-голямото бедствие в съвременната история на страната.

Повечето издирвания вече приключват и започва събаряне на сградите и разчистване на отломките, но на места спасителите продължават работа.

208 часа след унищожителния трус мъж и младо момиче бяха извадени живи от руините в Антакия, в опустошения район Хатай.

Десетки слаби трусове са регистрирани в Турция през изминалото денонощие.

А в Румъния тази сутрин са отчетени вторични трусове в Търгу Жиу – след снощното земетресение , което беше усетено и в България

Свързани публикации

None found