• 25.05.2024

Естествено руси чернокожи има в Меланезия

 Естествено руси чернокожи има в Меланезия

Меланезия – повечето хора са чували, че тази островна група, в чийто състав влизат Нова Гвинея, Фиджи, Соломоновите острови, Вануату и още други по-малки страни. Бреговете на Меланезия, къпещи се в топлите води на Тихия океан, са дом на над половин милион меланезийци. С изключение на Африка, те са хората с най-тъмна кожа в света, но символ на тяхната уникалност са светлите им афрокъдрици. Всеки десети меланезиец е рус – нещо абсолютно нетипично за австраловидната раса, към която спадат меланезийците. Всъщност, това са единствените ни познати руси чернокожи хора.

Дълго време учените смятали, че генът на русите им коси се дължал на смесването му с този на британските, немските и австралийските колонизатори, стъпили на островите преди 100 години заради кокосовите плантации на островите. По онова време съществували и някои странни предположения. Например някои вярвали, че коренните жители се сдобивали със златни коси заради непрекъснатото излагане на силно слънце и морска вода. Други – подозирали, че хранителните вещества, съдържащи се в рибата в ежедневното меню на меланезийците била причина за изсветляването на косите им.

Съвременните изследвания обаче, показват, че именно случайните и независими едни от други мутации в човешкия ген предизвикали появата на руси коси, а това се е случвало два пъти в човешката история. 

Оказало се, че това се дължи на гена TYRP1, отговарящ за пигментацията на косъма. Над 10% от меланезийците са носители на този мутиращ рецесивен ген, който може да бъде унаследен и от двамата родители, независимо от цвета на косите им.

Свързани публикации

None found