• 25.09.2022

Ескалира напрежението в Нагорни Карабах

 Ескалира напрежението в Нагорни Карабах

Азербайджанско-арменския конфликт отново се разгоря. Сраженията между Азербайджан и Армения в оспорвания регион Нагорни Карабах в Южен Кавказ снощи отново се разгоряха, предадоха ДПА.

Според съобщения в руските новинарски агенции, които се позовават на арменското министерство на отбраната, азербайджанските войски са атакували арменски позиции на три места с артилерия и едрокалибрени оръжия. Междувременно азербайджанското министерство на отбраната в Баку заяви, че боевете са били предизвикани от мащабен арменски опит за саботаж.

Според NEXTA live под артилерийски удари се намират арменският град Горис, Капан, Джермук, Корнидзор, както и осем села в района.

Правителството на Армения вече се обърна за помощ към Русия, ОДКБ и Съвета за сигурност на ООН във връзка със сблъсъка на границата с Азербайджан, а Пашинян телефонира на Путин, съобщава РИА Новости. Впоследствие той е разговарял и с френския президент Еманюел Макрон и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, допълва агенцията.

Двете страни са в конфликт от десетилетия заради Нагорни Карабах, който исторически е с преобладаващо арменско население, но юридически е бил част от Азербайджан по времето на Съветския съюз, отбелязва ДПА. След разпадането на СССР Нагорни Карабах обяви независимост от Баку под името Република Арцах с подкрепата на Ереван, което предизвика продължила три години война. Войната приключи през 1994 г. с победа на Армения и в продължение на четвърт век Нагорни Карабах на практика беше под арменски контрол, въпреки че статутът му никога не беше международно признат.

Свързани публикации

None found