• 27.09.2022

Елизабет II отбелязва платинен юбилей като монарх

 Елизабет II отбелязва платинен юбилей като монарх

Снимка: Ройтерс/БНР

Днес британската кралица отбелязва платинен юбилей като монарх. В обръщението си по случай 70-ата годишнина от възкачването на трона Елизабет Втора заяви, че би желала, когато най-големият й син принц Чарлз я наследи като крал на Обединеното кралство, неговата съпруга Камила Паркър-Боулс да бъде кралица.

Предполагаше се, че Херцогинята на Корнуол ще бъде титулувана „принцеса“, ако принц Чарлз стане крал. Късно снощи обаче от посланието на кралицата стана ясно, че тя би желала Камила Паркър-Боулс да бъде „кралица“. Чарлз и Камила реагираха с изявление, че са „трогнати“ от думите на Елизабет Втора.

В навечерието на 70-ата годишнина Елизабет Втора се срещна с членове на местната общност в резиденцията Сандрингам, където почерпи с разрязана лично от нея торта. Присъствали на приема заявиха, че 95-годишната кралица е била в „страхотна форма“, като се е смеела и се е шегувала.

Празнуването на „платинения“ юбилей на практика започва днес, но големите тържества тепърва предстоят, като кулминацията е през четирите почивни дни от 2 до 5 юни. Ще има много концерти, улични партита, военен парад, а резиденциите Сандрингам и Балморал ще бъдат отворени за посещения.

Елизабет Втора замина за Сандрингам в края на януари – месец след като отмени традиционното празнуване на Коледа там, заради увеличаващите се случаи на варианта на коронавируса Омикрон.

По време на безпрецедентните 70 години на Елизабет Втора като монарх в страната се смениха 14 премиери, а в музея на Мадам Тюсо бяха поставени 23 версии с нейни восъчни фигури. 

Свързани публикации

None found