• 04.03.2024

Бременността на гигантската панда носи радост в САЩ

 Бременността на гигантската панда носи радост в САЩ

Снимка: Reuters/Kevin Lamarque

Любителите на животни се радват: Мей Сианг, 22-годишна гигантска панда в Националния зоопарк във Вашингтон, D.C., ще роди след няколко дни, според служители на зоопарка, която може да бъде четвъртата й успешна бременност, съобщава Ройтерс.

Събитието е много необходима и хубава новина за Националния зоопарк, който трябваше да затвори с месеци, заради пандемията на коронавирус.

В понеделник зоопаркът публикува видео на ултразвука на гигантската панда в социалните канали, които заснеха плода в движение и потвърдиха бременността.

Веднага щом видях това изображение на бебешкия плод с биещо сърце и скелетните структури, все едно, добре, не само че имаме наистина добра картина, но и имаме движение. Вчера определено беше добър ден.

Дон Нейфер, главнията ветеринарен лекар на зоопрка каза пред Ройтерс във вторник.

Нейфер не изключи, че Мей Сианг може да роди близнаци, което често се случва с панди и че зоопаркът се подготвя за възможността.

Ако се родят две, е много малко вероятно тя да ги отгледа едновременно.

каза той

Новината за бременността на Мей Сианг, която зоологическата градина за първи път разпространи миналата седмица, предизвика ентусиазъм сред любителите на животните, които се стичаха до пандата на зоопарка, за да видят бъдещата майка.

Тъй като това съобщение излезе в петък … новината е гръмнала.

каза Нейфер

Учените в зоологическата градина за първи път откриха феталната тъкан миналата седмица, след като Мей Сян беше осеменена изкуствено през март след предишни неуспешни опити за бременност и въпреки, че е близо до края на репродуктивния си жизнен цикъл.

Поради пандемията COVID-19 експертите в зоопарка изпълниха специални предпазни мерки за намаляване на контакта между хората по време на процеса.

Последният кубик на Мей Сян, Бей Бей, напусна Вашингтон за Китай през ноември миналата година като част от развъдна програма, която е ключова за усилията за повторно развъждане на панди в дивата природа.

Благодарение на залесяването с цел разширяване на местообитанията, в които видовете могат да оцелеят, пандите са прекласифицирани от „застрашени” в „уязвими” от Международния съюз за опазване на природата. В природата има приблизително 1800 гигантски панди.

Свързани публикации