• 24.04.2024

Десетки загинали при ожесточени сблъсъци в Багдад

 Десетки загинали при ожесточени сблъсъци в Багдад

Снимка: ЕПА

Най-малко 20 души загинаха в иракската столица Багдад след ожесточени сблъсъци, които продължиха цяла нощ, съобщава “Ал Джазира“, позовавайки се на лекари в страната.

В зелената зона на столицата продължават боевете между привържениците на движението на влиятелния шиитски имам Муктада ал-Садр и представители на иракските сили за сигурност.

През нощта в центъра на Багдад са прогърмяли най-малко седем експлозии, избухнали са няколко минохвъргачни снаряда и са стреляли картечници. Посолството на САЩ в Ирак, разположено в зелената зона, беше подложено на минометен обстрел, а работещите в него евакуирани, пише „Телеграф“.

Подразделения на редовната иракска армия са навлезли в града, а паравоенното формирование на Сарая ал-Салам (Бригади за мир) е нахлуло в зелената зона.

Други региони на страната също бяха нападнати от последователите на Муктада ал-Садр, известни като садристи. Според телевизионния канал „Ал Арабия“ те са блокирали достъпа до пристанището Ум Каср в южната част на страната. В провинция Басра се чува стрелба.

Според “Ал Джазира“ протестиращите са започнали да щурмуват сградата на регионалния парламент в провинция Кербала.

Свързани публикации

None found