• 02.02.2023

Дванадесет убити: Бунтовници превърнаха в кървава баня Конго

 Дванадесет убити: Бунтовници превърнаха в кървава баня Конго

Снимка: dpa

Булонго – Най-малко дванадесет души бяха убити при нападение на бунтовници в източната част на централноафриканската държава Конго. Въоръжени нападатели нападнаха населени места в община Булонго малко след полунощ и направиха кървава баня с мачете, съобщи местният администратор Касали Капепела.

Съответно, след убийството на жителите, въоръжените ограбили къщите и взели добитъка със себе си. Твърди се, че мъжете са екстремисти от ислямистката група ADF(Съюзнически демократични сили). Районът е бил многократно атакуван от бунтовници, идващи от Уганда в съседната страна.

Снимка: Africa Bloogging

Терористите от ADF са убили около 850 цивилни.


Американското правителство наскоро класифицира ADF като на милицията на „Ислямска държава“ (ИД) като глобална терористична организация. Той е активен предимно в източните провинции Северно Киву и Итури. Според ООН под ръководството на Сека Муса Балуку се твърди, че тя е убила 850 цивилни в нападения само през предходната година.

Няколко милиции действат в Източно Конго, чиято основна цел е да контролират ценните минерални ресурси. Демократична република Конго е богата на мед, кобалт, злато и диаманти. Засегнатият регион е недалеч от националния парк Вирунга на границата с Уганда и Руанда, който е известен в световен мащаб преди всичко с редките си планински горили.


          
			

Свързани публикации

None found