• 21.06.2024

В Турция за месец са ваксинирани 4,6 милиона души

 В Турция за месец са ваксинирани 4,6 милиона души

Снимка: Архив

Снегът и студът не спират медицинските ваксинационни екипи в Турция да посещават за имунизация най-възрастните и уязвими турци, пише „Хюриет дейли нюз“.

В някои села в Източна Турция жителите живеят изолирано, особено тези по високите места през зимата, когато пътят до тях с кола е недостъпен, предаде БТА, цитирани от DARIK.

Лошото време обаче не е пречка за ваксинационните екипи, пише „Хюриет дейли нюз“. Изданието публикува направена с дрон снимка, на която медицински екип от петима души гази през преспите сняг, за да стигне до дома на възрастен жител от с. Каялар в окръг Ван, заявил желание да бъде ваксиниран срещу COVID-19.

Често пъти екипите са принудени да носят ваксините в продължение на километри пеш през дълбок сняг или кал, за да стигнат до селото и да поставят дозата от препарата, пише „Хюриет дейли нюз“.

От началото на ваксинационната кампания двата специализирани мобилни екипа за ваксинация в отдалечени селища, са поставили ваксини на над 130 граждани, някои от тях на възраст над сто години.

Най-възрастните хора в Турция се ваксинират по домовете си от медицински екипи, а не в болничните заведения.

Към момента Турция е имунизирала общо 4,6 милиона души, като от тях 780 хиляди са получили и втората доза. Страната извършва досега имунизация с ваксината на китайската фирма “Синовак” – “КоронаВак”, при която интервалът между поставянето на първата и втората доза е 28 дни.

Ваксинацията срещу COVID-19 в Турция започна на 14 януари.

Свързани публикации

None found