• 17.07.2024

В очакване на историческа реч на Камала Харис

 В очакване на историческа реч на Камала Харис

Снимка: Reuters/Carlos Barria/File

Сенаторът на САЩ Камала Харис изказва най-важната реч от политическата си кариера в сряда, когато се обръща към Демократичната национална конференция като кандидат вице президент на кандидата за президент Джо Байдън, съобщава Ройтерс.

Очаква се бившият прокурор от Калифорния, превърнал се в историята като първата чернокожа и азиатскоамериканка с основен президентски билет, очаква агресивно да притисне делото срещу преизбирането на републиканския президент Доналд Тръмп на 3 ноември.

Харис вероятно ще се стреми да говори директно с милиони жени, млади американци и цветни избиратели, някои от най-важните избирателни райони на партията, ако Байдън иска да победи Тръмп.

В третата вечер на партийната конференция също се изказват Барак Обама, първият черен президент на нацията, бившата кандидатура за президент на Демократична партия Хилъри Клинтън, която загуби от Тръмп през 2016 г., сенаторът от САЩ Елизабет Уорън и председателят на Камарата на представителите на САЩ, Нанси Пелоси

Харис спечели известност за своите строги разпити на кандидатите за Тръмп, на Върховния съд Брет Кавано и генералния прокурор Бил Бар, докато беше в Сената.

Това също ще й даде възможност да очертае биографията си като дете на имигранти от Индия и Ямайка, които като окръжен прокурор, генерален адвокат, сенатор и сега кандидат за вицепрезидент разбиха половите и расовите бариери.

Байдън беше официално обявен за кандидата за президент във виртуално избиране във вторник, част от необичайна конференция, по време на която мрачните видео забележки замениха ревящи адреси, преди да развеселиха тълпите заради коронавируса.

77-годишният Байдън избра Харис на 55 години за своя половинка миналата седмица, като добави разнообразие и баланс между поколенията в кампанията си. Тя ще изнесе речта си от строгата хотелска бална зала в родния град на Байдън от Уилмингтън, щата Делауеър.

Харис предостави предварителен преглед на ролята си на №2 на Байдън миналата седмица, когато бе представена като заместник-президент на Байдън и аргументира, че делото срещу Тръмп, 74 и 61-годишния вицепрезидент Майк Пенс, е „открито и затворено“.

Подобно на смъртта и икономическите сътресения, причинени от епидемията от коронавирус, Харис каза:

Това се случва, когато изберем човек, който просто не е на работа. Страната ни е разделена на парчета.

Камала Харис

Първите две нощи на четиридневната конференция показаха по-възрастни държавници и изгряващи звезди сред демократите, които обещаха изборите на Байдън да поправят Америка, погълнати от пандемия и да сложат край на хаоса на четирите години управление на Тръмп.

В нетърпелива реч в понеделник бившата първа дама Мишел Обама нарече Тръмп „грешния президент“ за САЩ. Тя каза, че той не е успял да се справи в страна, по време на пандемията, икономическия спад и расова несправедливост. Републиканската национална конференция, също до голяма степен виртуална, ще се проведе следващата седмица. Тръмп ще изнесе речта си за приемане в Белия дом, въпреки критиките, че политизира президентската резиденция.

Свързани публикации