• 25.05.2024

В кухините на живота – да оцелееш от труса, но да загубиш жена си, децата си…

 В кухините на живота – да оцелееш от труса, но да загубиш жена си, децата си…

Снимка: Ройтерс

Надниквайки изпод голяма рухнала плоча от бетон и тухли, Абдулалим Муаини махва слабо към своите спасители.

Изминаха вече три дни, откакто мощното земетресение порази съседна Турция и отне хиляди животи, прекърши хиляди съдби.

И съдбата на Абдулалим, избягал от войната в Сирия и женен за туркиня, е прекършена, защото той оцелява, но съпругата му и двете им дъщери – не, пише БНР.

На земята лежат три тела, покрити с одеяла, а той е на носилка, изведен от спасителите си в Хатай, градът, който бе най-силно поразен от мощното земетресение.

Едва е изваден изпод огромните отломки, със счупени крака, но в съзнание, за да разкаже за историята си пред Ройтерс.

Мъжът е от Хомс, Сирия, избягал от гражданската война и намерил своя втори дом в Турция, открил тук и съпругата си – Есра. Двамата се оженили, родили им се две прекрасни дъщери – Махсен и Бесира, но днес и трите са загубили живота си.

А спасителните акции в Турция не секват, макар и в трудни обстоятелства, хиляди полицаи, пожарникари, медици се борят да открият оцелели изпод руините.

Вълната от солидарност непрекъснато се разраства, която включва доброволци, материална помощ и финансови средства, включително и от България.

По последни данни броят на жертвите в двете страни е над 16 000, предаде АФП. Официални лица и медици съобщиха, че над 12 873 са загиналите в Турция, а 3162 – в Сирия.

Свързани публикации

None found