• 30.11.2023

Военните обещават избори в Мали

 Военните обещават избори в Мали

Снимка: REUTERS/Moussa Kalapo

Войници, които свалиха президента и правителството на Мали при преврат, обещаха в сряда да контролират изборите в „разумен“ срок, тъй като призивите в чужбина нарастваха за бързо разрешаване на остра политическа криза, съобщава Ройтерс.

Президентът Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка и разпусна парламента във вторник, след като въстаниците го задържаха, като допълнително дестабилизираха държава в хватката на джихадистките бунтовници и бяха поразени от неотдавнашните граждански вълнения.

Опасявайки се от падането на Кейта след близо седем години на власт може да дестабилизира целия регион на Западна Африка в Сахел, 15-националната икономическа общност на западноафриканските държави (ECOWAS) спря Мали от своите институции. Председателят на Африканския съюз, президентът на Южна Африка Кирил Рамафоса, поиска незабавно връщане към гражданското правителство.

Докато инвеститорите изхвърлиха акции в базирани в Мали компании за добив на злато, бунтовниците все още не трябваше да идентифицират своя лидер, въпреки че настроението в столицата Бамоко изглеждаше спокойно.

Говорител на въстаниците, наричайки себе си Националния комитет за спасението на народа, заяви, че са действали, за да предотвратят по-нататъшен „хаос, анархия и несигурност“.

Ние не държим на властта, но държим на стабилността на страната, което ще ни позволи да организираме общи избори … в разумния срок.

каза полковник Исмаил Уаг рано в сряда по държавната телевизия

Той призова съседните армии и американските мироопазващи сили и френските мироопазващи сили, които са „партньори на групата за стабилност и възстановяване на сигурността“.

В Париж френски военен източник заяви за Ройтерс, че френската армия е представила няколко варианта в отговор на президента Еманюел Макрон.

Уайг също прикани гражданското общество и политическите движения на Мали да помогнат за създаването на условия за политически преход. Нямаше незабавна реакция на тази оферта.

Председателството на групата на G5 Sahel от съседните държави призова малийците да разрешат кризата мирно и поискаха освобождаването на Кейта, а комисарят по промишлеността на Европейския съюз Тиери Бретон заяви, че изборите трябва да се проведат разумно  бързо.

Затвореният Мали се бори за възстановяване на стабилността след въстанието в Туарег през 2012 г., което бе отвлечено от ислямистки бойци.

75-годишната Кейта дойде на власт през 2013 г. след последващ преврат в Бамако, обещавайки да донесе мир и стабилност и да се бори с корупцията. Печели втори петгодишен мандат през 2018 година.

В рамките на насилие до преврата във вторник след месеци протести срещу предполагаема корупция, най-малко 14 души бяха убити през юли при демонстрации, призовани от коалиция срещу Кейта.

Позовавайки се на неспособността на ECOWAS да предложи решение по време на усилията за медиация, последвано от твърдата реакция на събитията във вторник, дипломатически източник, работещ в региона, заяви, че се страхува.

Нуждаем се от договорено решение. Но кой ще преговаря с (въстаниците).

каза иточникът

Късно във вторник антиправителствените протестиращи се изляха в централния Бамако.

Аз съм против преврата, но те стават необходими, ако лидерите са несигурни. Това, което се случи с IBK (Keita), беше негова собствена вина.

каза 43-годишният механик на мотоциклети Намори Конате
Снимка: Rey Byhre/Reuters

Столицата беше по-спокойна в сряда, като хората и трафикът обикаляха както обикновено, въпреки че много магазини, банки и обществени сгради останаха затворени след плячкосване.

Видеоклипове в социалните медии показаха, че малийците се движат без проверка чрез луксозни комплекси в града, включително имоти, определени от кореспондент на Ройтерс като принадлежащи на министъра на правосъдието Касум Тапо и сина на Кейта Карим.

Златотърсачите B2Gold (BTO.TO), Resolute Mining (RSG.AX), (RSGR.L), AngloGold Ashanti (ANGJ.J) и Hummingbird Resources (HUMR.L) заявиха, че работят в Мали както обикновено, а персоналът е в безопасност , въпреки че всички видяха падането на цената на техните акции.

Винсент Руже, анализатор от Control Risks Group, заяви, че политическата несигурност ще „добави към вече много високата рискова премия“ и би могла да създаде бъдещи рискове за горната промишленост на Мали. В първата си реакция на преврата във вторник ECOWAS също затвори границите на своите държави-членки с Мали. След като преди това предупреди, че няма да търпи преврати в региона, той планира да изпрати делегация в Мали, за да гарантира завръщане към демокрацията. Съветът за сигурност на САЩ трябваше да бъде информиран в Мали в сряда, заявиха дипломати. Генералният секретар на САЩ Антонио Гутерес във вторник призова за незабавно освобождаване на Кейта и други задържани.

Свързани публикации