• 26.09.2023

Влиятелен афганистански духовник беше убит при бомбено нападение в Кабул, съобщиха талибаните

 Влиятелен афганистански духовник беше убит при бомбено нападение в Кабул, съобщиха талибаните

Снимка: AP/Rahmat Gul

Влиятелен талибански духовник беше убит при бомбено нападение в ръководения от него религиозен център в Кабул, съобщиха талибанските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Талибански представители съобщиха, че името на убития е Раимула Хакани. Името му предполага, че той е завършил пакистанския ислямски университет Дарул Улум Хакания, отдавна свързван с талибаните.

Билал Карими, заместник говорител на талибаните, потвърди смъртта на Хакани, като го определи като „голяма личност и фигура от научните среди“. Той добави, че духовникът е станал жертва на „брутално нападение на врага“, без да уточнява.

Засега никой не е поел отговорност за нападението, но местният клон на „Ислямска държава“ напада талибани и мирни граждани най-малко от август миналата година, когато талибаните поеха властта в страната, докато САЩ и НАТО бяха на последния етап от изтеглянето си, припомня АП.

След нападението талибански бойци не позволяваха на представители на медиите в Кабул да отидат в религиозния център на Хакани. Няма подробности за нападението, нито дали има други ранени или убити.

Свързани публикации

None found