• 25.05.2024

Висока среща на ООН: Президенти, премиери и външни министри се събират в Ню Йорк

 Висока среща на ООН: Президенти, премиери и външни министри се събират в Ню Йорк

В Ню Йорк днес се откриват общополитическите дебати на високо равнище на годишната сесия на Общото събрание на ООН, припомнят световните агенции, цитирани от БТА.

От трибуната на световната организация ще говорят президенти, премиери, външни министри, а в кулоарите на проявата ще има редица двустранни и многостранни срещи, на които ще се обсъждат актуални международни теми. Борбата с коронавируса и други инфекции, войната в Украйна, климатичните промени, продоволствената криза, ядреното неразпространение – това са само част от темите, които ще бъдат дискутирани.

Днес ще има среща на високо равнище, посветена на продоволствената криза и председателствана от САЩ, ЕС и Африканския съюз. Утре ще има кръгла маса по въпросите на климатичните промени, организирана от генералния секретар на ООН. Ситуацията в Украйна ще се обсъжда по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН на министерско ниво на 22 септември. На 23 септември ще има проява на високо равнище, посветена на борбата с пандемиите.

Общо в общополитическите дебати ще участват президенти на 92 страни, четири страни ще бъдат представени от вицепрезидентите си, а 61 страни от премиерите си. Украинският президент Володимир Зеленски ще може да се включи с изявление дистанционно, утре на 21 септември.

Общополитическите дебати ще бъдат отрити днес с реч на генералния секретар Антониу Гутериш, за която неговият говорител Стефан Дюжарик заяви, че „няма да разкрасява нещата“ по света.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще говори утре. Днес изявление ще направят френският президент Еманюел Макрон, турският му колега Реджеп Тайип Ердоган, германският канцлер Олаф Шолц, японският премиер Фумио Кишида, президентът на Бразилия Жаир Болсонаро. За Макрон френското президентство вече каза, че в речта си той ще подчертае, че трябва да се предотврати разделението на света на страни от Север и страни от Юг. Той планира и да организира вечеря по този въпрос заедно с други лидери.

За първи път на проявата ще присъства и иранският президент Ебрахим Раиси, което може да върне дискусиите по иранската ядрена програма отново в центъра на вниманието.

Свързани публикации

None found