• 17.04.2024

Вирусолог: Много малко хора са резистентни към коронавирус

 Вирусолог: Много малко хора са резистентни към коронавирус

Снимка: BGReporter.info

Изследването на хора с устойчив на коронавирус имунитет може да помогне при разработването на лекарства за тази инфекция. Това съобщи вирусологът Георги Викулов, директор на Изследователския център за превенция и лечение на вирусни инфекции в Москва, цитиран от ТАСС.

Подобни проучвания са проведени при резистенти към ХИВ, свински грип и вирусен хепатит, каза вирусологът.


„Има толкова малък брой хора, резистентни към коронавирусната инфекция. Стартирахме изследвания у нас, за да открием такива индивиди. Това са генетични изследвания, много скъпи, дългосрочни, но такива проучвания се провеждаха и при ХИВ, свинския грип и вирусния хепатит. Те могат да бъдат в основата за разработването на нови лекарства“

каза директорът на Изследователския център за превенция и лечение на вирусни инфекции.

Изследванията на хора с коронавирусна резистентност може да помогне за разработването на ефикасни лекарства за болните.

По-рано директорът на Санкт Петербургския изследователски институт по епидемиология и микробиология на името на Пастьор, академикът от Руската академия на науките Арег Тотолян заяви, че учените са разкрили, че има хора, които не се заразяват с коронавирус дори след многократен контакт с тежко болни пациенти. В същото време остава неизвестно какви биомаркери на резистентност към вируса притежават, отбеляза Тотолян.

Свързани публикации