• 23.06.2024

(ВИДЕО) Огнен апокалипсис в САЩ – горят близо милион и половина хектара

 (ВИДЕО) Огнен апокалипсис в САЩ – горят близо милион и половина хектара

Снимка: AP

Най-малко 96 големи горски пожара са обхванали площ от 1 милион 375 хиляди хектара в американските щати Орегон, Калифорния и Вашингтон, което е двойно повече от рекорда от 2018 г. Това съобщи Националният междуведомствен център за борба с пожарите, който е базиран в Айдахо, предаде Ройтерс.

Хиляди жители на Орегон се евакуират заради пожарите, обхванали площ от над 230 000 акра, съобщи губернаторът на щата Кейт Браун на пресконференция, предавана по Си Ен Ен. Няколко големи пожара бързо се разрастват заради жегата, сушата и силния вятър. Огънят може да доведе до най-големия брой жертви и щети в историята на щата, предупреди Браун.

Засега жертвите на пожарите са най-малко шест. Едно дете е загинало в щата Вашингтон. В Орегон жертви на стихията са станали баба и внуче, а в Калифорния са загинали най-малко трима – тяхната самоличност все още не е установена.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм съобщи, че общата площ на пожарите в неговия щат тази година е достигнала рекордните за щата около 930 700 хектара.
Снимки от американски спътници, публикувани от НАСА, показват, че във вторник димът от пожарите е обхванал почти цялото западно крайбрежие на Съединените щати. Температурата на повърхността на места е превишавала 191 градуса по Целзий.

Свързани публикации