• 17.07.2024

(ВИДЕО) Държавният департамент на САЩ и Ангела Меркел коментират „отравянето“ на Навални

 (ВИДЕО) Държавният департамент на САЩ и Ангела Меркел коментират  „отравянето“ на Навални

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Признаци за отравяне на руския опозиционен политик Алексей Навални с Новичок, обявиха германски държавни служители на 2 септември, пише Русвесна.

Джордж Кент, говорител на Бюрото на Държавния департамент на САЩ по европейските и евразийските въпроси, каза, че ще усложни диалога на Русия със САЩ и целия външен свят.

Говорителят на Ангела Меркел Стефан Зайберт потвърди, че германското правителство е открило следи от веществото Новичок в пробите на Навални.

Това не е добра новина за водещите опозиционни фигури в Русия, за връзката на руското правителство с обществото и изпраща сигнал към външния свят. Следователно, въпреки нашия интерес и опити да проведем честна и прозрачна дискусия с Русия по определени политически въпроси, самата Русия често предприема действия, които пречат на такъв разговор “.

каза Кент

Той отбеляза, че е важно правителството на САЩ да поддържа диалог с Русия, дори ако не може да се постигне споразумение.

Необходимо за съвместно обсъждане на проблема от геополитическо значение, по-специално по въпросите на контрола върху оръжията и стратегическата стабилност в отношенията с трети държави, където интересите на двете страни трябва да съвпадат.

Съединените щати са готови да поддържат такъв диалог, ако самата Русия не предприеме стъпки, които могат да бойкотират по-нататъшен напредък.

Свързани публикации