• 25.05.2024

(ВИДЕО) Вулканът Нирагонго в ДР Конго се събуди

 (ВИДЕО) Вулканът Нирагонго в ДР Конго се събуди

Кратерът на конгоанския вулкан Нирагонго, преживял мощно изригване преди четири месеца, отново е изпълнен с кипяща лава. Това съобщи Касерека Махинда, директор на Службата за наблюдение на вулкани в източната част на Демократична република Конго (ДРК). 

„От 18 септември фиксираме появата на кипящо езеро от лава в кратера на Нирагонго“, цитира думите му АФП. 

Експертите са разделени относно възможните последици от настоящите промени в поведението на вулкана. „Появата на лава във вентилационния отвор не означава предстоящо и неминуемо изригване на вулкана“, каза Махинда. Някои вулканолози обаче смятат, че появата на кипяща лава в кратера може да показва приближаването на ново изригване. 

Изригването на Нирагонго, което се намира на 15 километра северно от големия конгоански град Гома, започна на 22 май тази година и продължи по-малко от ден. Бяха записани два мощни изблика на лава, които се спуснаха от южния склон към Гома. Властите обявиха, че при изригването са загинали 34 души, разрушени са до 2500 къщи, а в градските електрически и водоснабдителни системи са регистрирани аварии. Вулканът Нирагонго е признат от учените за един от най-активните в Африка. Височината му е 3470 м. Той е стратовулкан, разположен в Националния парк „Вирунга“ в ДР Конго, недалеч от границата с Руанда. Вулканът е известен със своята свръхфлуидна лава поради специалния си химичен състав. Скоростта на движение на лавата от склоновете на вулкана достига 96 километра в час. Едно от най-значимите изригвания на Нирагонго се случи през 1977 г. – тогава загинаха повече от 600 души.

Свързани публикации

None found