• 13.04.2024

(ВИДЕО) Армията спря атака срещу президентския дворец в Ливан

 (ВИДЕО) Армията спря атака срещу президентския дворец в Ливан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войници от ливанската армия блокираха всички пътища към президентския дворец и не позволиха на протестиращи да се приближат до него, предаде ТАСС.

Както съобщи вчера в Туитър пресслужбата на армията, войниците са били принудени да стрелят във въздуха, след като участниците в протеста са започнали да ги замерват с камъни и да ги нападат с палки. Освен това войниците са се стремили да не допуснат сблъсъци между противници и поддръжници на президента Мишел Аун.

„Възмутени сме, че властите все още не са напреднали в разследването на това престъпление и не са наказали виновните“.

заяви Рула, участничка в протеста

Протестът беше организиран вчера, на 40-ия ден от експлозията на пристанището в Бейрут, при която загинаха 192 души и бяха ранени около 6500. Шествието започна от Двореца на правосъдието на площад „Авлия“.

„Наше право е да дойдем тук и да кажем мнението си пред президента“.

допълни тя

Тя добави, че управляващите „не слушат исканията на обикновените хора“ и изрази мнение, че армията не трябва да блокира пътя към президентския дворец.

Главните виновници за експлозията в Бейрут са все още на свобода, „арестувани са само чиновници от пристанищната администрация и митническата служба“.

заяви активистът Андан Тоум

В същото време пред входа на двореца се проведе митинг на поддръжниците на Аун от Свободното патриотично движение. Участниците в него отхвърлиха обвиненията срещу държавния глава.

Свързани публикации