• 18.07.2024

(ВИДЕО)Хиляди в столицата на Мали посрещат свалянето на президента

 (ВИДЕО)Хиляди в столицата на Мали посрещат свалянето на президента

Снимка: AP

Хиляди излязоха в петък по улиците на столицата на Мали, за да отпразнуват свалянето на президента Ибрахим Бубакар Кейта. Политическата опозиция на западноафриканската държава подкрепи плана на хунтата военната власт да предаде властта на цивилно преходно правителство, съобщи AP.

Докато противниците на бившия режим продължават с плановете си за бъдещето. Международната общност продължава да изразява тревогата си за преврата, който отстрани демократично избрания лидер на Мали тази седмица.

Съществуват опасения, че политическите катаклизми ще отклонят повече от седемгодишната международна борба срещу ислямските екстремисти.

Войници от хунтата, наричащи себе си Национален комитет за спасението на хората, се появиха в петък на площада на Независимостта на Бамако. Те благодариха на хилядите хора за подкрепата им.

„Дойдохме да завършим работата ви. Това е вашата борба“.

каза полковник Исмаел Ваге пред демонстрантите.
полковник Исмаел Ваге / Снимка: AP

Той представи още двама служители в ръководството на хунтата – първи вицепрезидент и трети вицепрезидент. В петък те приветстваха развитието на ситуацията в страната. Подчертаха че са „дълбоко привързани към демокрацията“. Хунтата обеща, че ще върне страната на гражданско управление, но не даде срокове за това.

Регионалният блок, известен като ECOWAS, сигнализира, че скоро ще изпрати друга делегация в Бамако. Блокът призова за мобилизиране на регионална резервна военна сила. Те посочиха, че подготвя планове за действие при извънредна ситуация, в случай че преговорите отново се провалят.

Лидерите на ECOWAS прекратиха членството на Мали и затвориха границите си за страната.Те заявиха, че срещу лидерите на хунтата ще бъдат наложени финансови санкции.

Говорителя на хунтата Ваге, настоя Кейта да се примири, въпреки че войниците са го задържали. 75-годишният прокуден лидер остана във военния арест в петък заедно с премиера.

„Президентът на републиката подаде оставка сам, след като направи анализ на ситуацията в страната“.

каза Ваге

По думите му това е граждански преход, а не военен и преходния президент трябва да постигне консенсус между силите на нацията.

Служители на САЩ по правата на човека са се срещнали с Кейта и други длъжностни лица, които са държани от хунтата, според Гийом Нгефа, представител на Мали за Върховната комисия по правата на САЩ в САЩ. Той не даде повече подробности за срещата, но потвърди, че финансовият министър на Мали е освободен.

Организацията на обединените нации и Франция настояват за връщане на конституционния ред в Мали. Опасенията, че ислямските екстремисти отново могат да получат позиция, не са отминали. Организацията на обединените нации харчи 1,2 милиарда долара годишно за мироопазващата мисия в Мали, в която има 16 500 миротворци.

Френският министър на отбраната Флорънс Парли заяви, че операциите за борба с тероризма продължават.Въпреки преврата от тази седмица и Франция работи с европейски и регионални съюзници, „за да намери решение на тази тежка криза“.

„Важно е да продължим нашата борба срещу тероризма в региона и да запазим сигурността на Сахел и на Европа“.

каза френският министър на отбраната в петък в Париж

Френски и американски войници патрулираха по улиците в северния град Гао в Мали в петък, където имаше опасения от още хаос.

Полковник Асими Гойта, новият лидер на Мали, беше началник на специална военна част, базирана в централната част на Мали. Той участва и в годишното обучение на Флинтлок, организирано от американските военни. Учението бе насочено в техники за борба с екстремисти.

Свързани публикации